Bouw Nieuw Universiteitsgebouw

De opdracht

In opdracht van de Vrije Universiteit in Amsterdam maakte ik op regelmatige basis foto’s van de bouw van het Nieuwe Universiteitsgebouw op de campus aan de Zuidas in de periode 2016-2018.
Deze foto’s zullen gebruikt worden voor een boek dat gemaakt wordt ter gelegenheid van de oplevering van het gebouw. Bovendien kunnen alle foto’s ook gebruikt worden in persberichten en andere media van de VU.
 
 


Het Nieuwe Universiteitsgebouw aan de Boelelaan in Amsterdam.
 


HET WERKPROCES

Bij deze opdracht waren er weinig randvoorwaarden behalve dan het aantal afgesproken fotosessies. Ik kreeg volledig de vrije hand om te bepalen wanneer ik langs zou komen. Mijn informatie over de voortgang van de bouw kreeg ik onder andere door regelmatig naar de bouwplaats-webcam te kijken. Op interessante momenten, en wanneer het weerbericht gunstig was, meldde ik mij aan voor een nieuw bezoek. Ook ging ik bewust een aantal keer langs in het donker (vroeg tijdstip in de winter), omdat foto’s met schemer en licht van bouwlampen het geheel een prachtige sfeer geven.

THE MAKING OF

Gewapend met bouwhelm, veiligheidsschoenen en mijn camera klom ik op smalle laddertjes, liep ik over wiebelige steigerplanken… Fantastisch om op deze manier het ingewikkelde bouwproces te volgen en als een van de eersten op het hoogste punt over de campusplein uit te kijken! Met dank aan Klaas en Jelke voor alle uurtjes dat ze mij begeleidden bij het struinen door de bouwplaats.