Stichting Op Visite

De opdracht

In opdracht van Stichting Op Visite maakte ik de afgelopen drie jaar films van hun kunstprojecten op locatie in verpleeghuizen in de omgeving van Delft. In 2016 was dit ‘Op Visite in de Veenhage, beelden in de tuin’. De films laten de beeldentuin zien, maar vooral ook de reacties van de bezoekers op de kunst. Het project bestaat naast de beeldentuin ook uit workshops, materiaaldemonstraties en lezingen, allemaal georganiseerd door de kunstenaars. In een apart filmpje wordt hier verslag van gedaan.

Een impressie van de beeldentuin en de beleving ervan door de bezoekers

Het werkproces

Samen met de opdrachtgever heb ik de beeldentuin uitgebreid bekeken, voordat ik begon met filmen. We bespraken daarbij de beelden inhoudelijk, en ik hoorde van haar over de reacties van bewoners en bezoekers op de kunst. Vervolgens ben ik op verschillende dagen (met ongeveer dezelfde weersomstandigheden) de beelden gaan filmen. Toevallige voorbijgangers, maar ook bewoners die binnen het project waren opgevallen, werden geïnterviewd. Een grof gemonteerde, eerste versie van de films werd samengesteld. Daarna werd in een overleg met de opdrachtgever de definitieve selectie van beelden bepaald en kon de film netjes gemonteerd worden.
De films werden gepresenteerd op de sluitingsdag van het kunstproject, voor een groot publiek van bewoners, organisaties, vrijwilligers en kunstenaars. Dat is altijd een heel leuk en leerzaam moment voor mij, omdat ik direct feedback krijg op de films.

Uit de serie van zes films die ik intussen maakte voor deze opdrachtgever, is deze mijn favoriete: ‘Op Visite in de Kreek, beelden in de tuin’ uit 2015

Randvoorwaarden

Binnen dit project heb ik natuurlijk rekening gehouden met de huisstijl van Stichting Op Visite, bijvoorbeeld door het gebruiken van deze vormgeving bij de start en het einde van de films.
Daarnaast moesten de films geschikt zijn voor publiek van verschillende leeftijden, specifiek ook ouderen. De montage van de beelden mag daarom niet al te flitsend en snel zijn.