Vrije Universiteit beeldbank

De opdracht

De Vrije Universiteit (VU) stelde de vraag om een serie van 40-50 nieuwe beelden te maken voor hun beeldbank, in drie fotodagen. Het moesten met name foto’s worden die het dagelijks leven op de campus laten zien, met VU-studenten als ‘modellen’. Omdat de studenten op de VU een mooie afspiegeling van nationaliteiten en verschillende achtergronden zijn, kreeg ik ook een heerlijk multi-culti groepje studenten met me mee.

Foto’s gemaakt op en rond de campus van de VU aan de Boelelaan.

Foto’s gemaakt in het nieuwste gebouw op de VU Campus, het O|2 labgebouw voor de studies Life Sciences.

Het werkproces: samenwerken van begin tot eind

Bij een grote opdracht als deze valt of staat het eindresultaat met een goede voorbereiding. De eerste stap was het bekijken van de huidige verzameling foto’s in de beeldbank, samen met de opdrachtgever. Welke foto’s uit deze beeldbank worden het meeste gebruikt en waarom is dat? Welke foto’s worden op dit moment echt nog gemist in de verzameling?
Naar aanleiding van dit gesprek maakten we een wensenlijst met daarop de situaties die we graag wilden fotograferen, een lijst die als draaiboek gebruikt werd tijdens de fotodagen. Na de eerste fotodag heb ik een ruime selectie van nog onbewerkte beelden op contactvellen naar de opdrachtgever gestuurd, met de vraag om mij tussentijds feedback te geven.
Kort na de laatste fotodag ben ik met ongeveer 200 kleine printjes naar mijn opdrachtgever gegaan en hieruit hebben we gezamenlijk de selectie van 50 foto’s gemaakt. Deze foto’s heb ik vervolgens nabewerkt tot definitieve bestanden, zodat ze in hoge resolutie toegevoegd konden worden aan de beeldbank.

Foto’s gemaakt in het centrum van Amsterdam

Randvoorwaarden: de VU huisstijl en templates

De VU hanteert een huisstijl waarin ook het type foto’s dat zij graag gebruiken gedefinieerd is. Bijvoorbeeld willen zij in hun foto’s het liefste alleen natuurlijk licht gebruiken, zeker geen zichtbaar flitslicht. Bovendien laten zij in de foto’s graag zien dat de campus een plek is om elkaar te ontmoeten, in een levendige en gezellige sfeer.
De beelden uit de beeldbank zullen voornamelijk op posters en in brochures van de VU gebruikt gaan worden. Het grafisch ontwerp van deze posters en brochures stellen ook eisen aan de te fotografie, bijvoorbeeld zal bijna altijd in de linkerbovenhoek een tekstblok en het logo van de VU zullen staan. In mijn foto’s moet hier ruimte voor zijn.
Voor de verschillende websites van de VU is het weer belangrijk om vooral liggende beelden te gebruiken, die ook nog eens te gebruiken zijn als panorama.

Al met al heel wat randvoorwaarden die ik tijdens het maken van de foto’s in mijn achterhoofd hield. De uitdaging is dan ook om niet alleen met goed bruikbare beelden ‘terug te komen’, maar ook met beelden die op een duidelijke manier de gewenste inhoud communiceren en goed in elkaar zitten qua compositie.

The making of

The making of… Met dank aan Riëlle voor je hulp op deze fotodagen.