Blog

Bouw Nieuw Universiteitsgebouw

In opdracht van de Vrije Universiteit in Amsterdam maakte ik op regelmatige basis foto’s van de bouw van het Nieuwe Universiteitsgebouw op de campus aan de Zuidas in de periode 2016-2018.
Deze foto’s zullen gebruikt worden voor een boek dat gemaakt wordt ter gelegenheid van de oplevering van het gebouw. Bovendien kunnen alle foto’s ook gebruikt worden in persberichten en andere media van de VU.
 
 
 

Het Nieuwe Universiteitsgebouw aan de Boelelaan in Amsterdam.
 
 


 
 
360graden fotografie
Nu het gebouw grotendeels af is, brengen we de ruimte in kaart met VR 360 graden beelden. Dit geeft je alvast de indruk hoe het is om in het gebouw rond te lopen.

  

 
 

HET WERKPROCES

Bij deze opdracht waren er weinig randvoorwaarden behalve dan het aantal afgesproken fotosessies. Ik kreeg volledig de vrije hand om te bepalen wanneer ik langs zou komen. Mijn informatie over de voortgang van de bouw kreeg ik onder andere door regelmatig naar de bouwplaats-webcam te kijken. Op interessante momenten, en wanneer het weerbericht gunstig was, meldde ik mij aan voor een nieuw bezoek. Ook ging ik bewust een aantal keer langs in het donker (vroeg tijdstip in de winter), omdat foto’s met schemer en licht van bouwlampen het geheel een prachtige sfeer geven.

Voor het maken van de 360 graden panorama’s gebruik ik mijn professionele 360graden apparatuur: speciaal panorama-statief die er voor zorgt dat de lens van de camera precies in het ‘No parallax point’ staat. Dit is de enige positie van de lens die vertekening in de beelden onderling voorkomt en dus zorgt voor een mooi continue beeld zonder montagefouten. Vervolgens zet ik op mijn camera de fish-eye groothoeklens en maak ik hoge resolutie beelden rondom vanaf 1 positie. Voor het aan elkaar zetten van de panoramafoto’s gebruik ik het professionele software pakket PTGui. Als een hele serie met panoramafoto’s gemaakt wordt, dan kunnen de beelden onderling verbonden worden tot een panorama-tour.

THE MAKING OF

Gewapend met bouwhelm, veiligheidsschoenen en mijn camera klom ik op smalle laddertjes, liep ik over wiebelige steigerplanken… Fantastisch om op deze manier het ingewikkelde bouwproces te volgen en als een van de eersten op het hoogste punt over de campusplein uit te kijken! Met dank aan Klaas en Jelke voor alle uurtjes dat ze mij begeleidden bij het struinen door de bouwplaats.