Blog

Hartekamp Groep

In opdracht van de Hartekamp Groep – een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking – maak ik een serie van 10 films van 1 minuut over het werk van vrijwilligers binnen hun organisatie. Het doel van deze films is om te laten zien hoe leuk het is om vrijwilligerswerk te doen bij De Hartekamp Groep, en om zo nieuwe vrijwilligers te werven. 

Jimi en Arjan delen samen een hobby: voetbal. Het plezier straalt er van af. 
Johan zit vaak in zijn vrije tijd aan de waterkant. Op maandagavond zit hij daar samen met enthousiaste vrijwilligers, Wim en andere bewoners. Dan is het echt een klein feestje! 
Egmond wacht enthousiast op Edith en geniet van het samen koekjes bakken! Edith raadt iedereen aan om vrijwilligerswerk te doen. Bewoners genieten ontzettend van de aandacht. 
Waar hebben die twee zo’n lol om? Lachend en keuvelend lopen vrijwilligster Albertine en Berngere door het park. Het is heerlijk weer en ze genieten van de zon en van hondje Storm die vrolijk om hen heen dartelt. Storm, Berengere en Albertine gaan regelmatig samen op pad en genieten daar alle drie ontzettend van. 
Jonge vrijwilligers maken de dag losser en leuker! Freeke en Martijn raden jongeren aan om vrijwilligerswerk te doen. ,,Ontzettend leuk om spelletjes met ze te doen en samen plezier te hebben.”, zegt Freeke. Martijn vult lachend aan: ,,En dansen. Ze zijn gek op dansen.” Jonge vrijwilligers: De Hartekamp Groep wil er zo veel mogelijk!
Loes trekt er regelmatig op uit met bewoners van de Richard Holkade in Haarlem. Lekker buiten wandelen in de wijk en in het park in Haarlem. Als je niet zelfstandig naar buiten kan dan zijn vrijwilligers zoals Loes onmisbaar!
Medewerker Joke vertelt over wat het betekent voor een cliƫnt als Peter om een maatje te hebben zoals Ria.
Rick gaat zo vaak mogelijk naar Romy. Samen gaan ze bijvoorbeeld naar Pluus Belevingstheater. Romy glundert van oor tot oor als ze Rick ziet. Want dit betekent dat er muziek gemaakt gaat worden. En Romy is dol op muziek. ,,Heerlijk als ze zo’n gekke bui heeft! Ik doe dit vrijwilligerswerk zo vaak mogelijk!”
Antoinette woont midden in het dorp Hillegom in een woonvoorziening van de Hartekamp Groep. De begeleiders van Antoinette betrekken haar en haar medebewoners zo veel mogelijk bij activiteiten in de wijk. Samen met vrijwilligers uit Hillegom loopt Antoinette de Avondvierdaagse. 

HET WERKPROCES

De opdrachtgever had in deze opdracht al duidelijk voor ogen wat zij wilden, omdat ze beschikken over een goed communicatieplan. De uitwerking van dit plan tot een draaiboek voor de filmdagen vindt telkens plaats in overleg.

Nog meer dan bij andere projecten is het regelen van toestemming voor het filmen van betrokkenen erg belangrijk, omdat het hier gaat om het in beeld brengen van een kwetsbare doelgroep.