Blog

Vrije Universiteit beeldbank

De Vrije Universiteit (VU) stelde de vraag om een serie van 120 nieuwe beelden te maken voor hun beeldbank, in vier fotodagen (net als in 2016). Foto’s worden die het dagelijks leven op de campus laten zien, met VU-studenten als modellen. Omdat de studenten op de VU een mooie afspiegeling van nationaliteiten en verschillende achtergronden zijn, kreeg ik ook een heerlijk multi-culti groepje studenten met me mee.

Foto’s gemaakt op en rond de campus van de VU aan de Boelelaan.

 

Foto’s gemaakt in het centrum van Amsterdam

Het werkproces: samenwerken van begin tot eind

Bij een grote opdracht als deze valt of staat het eindresultaat met een goede voorbereiding. De eerste stap was het bekijken van de opzet van de nieuwe website van de VU, en daarna te bepalen welk nieuwe foto’s nodig zijn om deze beeldbank te vullen. Zo ging ik op stap met een lange lijst van onderwerpen en randvoorwaarden. Sommige foto’s moesten in een banner passen (panorama), sommige juist staand in 4:5 verhouding. Deze keer was de afspraak met de opdrachtgever dat ik ook de selectie en het maken van afspraken met de student-modellen op me zou nemen.

Kort na de laatste fotodag stuurde ik de VU een groot aantal (onbewerkte) bestanden in lage resolutie, om de definitieve selectie van 120 foto’s mee te kunnen maken. De foto’s in die selectie heb ik vervolgens nabewerkt tot definitieve bestanden, zodat ze in hoge resolutie toegevoegd konden worden aan de beeldbank.

Foto’s gemaakt rondom de VU Campus en in de binnenstad van Amsterdam.

Randvoorwaarden: de VU huisstijl en templates

De VU hanteert een huisstijl waarin ook het type foto’s dat zij graag gebruiken gedefinieerd is. Bijvoorbeeld willen zij in hun foto’s het liefste alleen natuurlijk licht gebruiken, zeker geen zichtbaar flitslicht. Bovendien laten zij in de foto’s graag zien dat de campus een plek is om elkaar te ontmoeten, in een levendige en gezellige sfeer.
De beelden uit de beeldbank zullen voornamelijk op posters en in brochures van de VU gebruikt gaan worden. Het grafisch ontwerp van deze posters en brochures stellen ook eisen aan de te fotografie, bijvoorbeeld zal bijna altijd in de linkerbovenhoek een tekstblok en het logo van de VU zullen staan. In mijn foto’s moet hier ruimte voor zijn.
Voor de verschillende websites van de VU is het weer belangrijk om vooral liggende beelden te gebruiken, die ook nog eens te gebruiken zijn als panorama.